забудовник має право розпоряджатися земельною ділянкою і вести на ній будівництво, – Олексій Харитонов

Микола Княжицький: За крок до заборони діяльності РПЦ

28/03/2024 AA 0

Микола Княжицький, український журналіст, народний депутат України Фото: Олена Чернінька Знову обшуки та арешти з розкриттям чергової мережі агентів російських спецслужб в середовищі Української православної […]

Забудовник, ТОВ «Контактбудсервіс», який є законним орендарем земельної ділянки в житловому масиві «Осокорки-Центральні» у Києві й має законне право на її забудову, заявляє, що буде відстоювати свою позицію в судовому порядку. У свою чергу, інвестори ж/м «Патріотика на озерах», що там будується, висловили свою готовність позиватися навіть до ЄСПЛ, якщо національні суди не визнають незаконність рішень місцевої влади.

Про це, коментуючи дії столичної влади щодо розірвання договорів оренди землі з ТОВ «Контактбудсервіс», повідомив експерт, юрист з питань захисту активів та представництва у Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) Олексій Харитонов.

Він нагадав, що ще у 2005-му «Контактбудсервіс» уклав із Київською міськрадою договір оренди земельної ділянки (для забудови) у житловому масиві Осокорки-Центральні (1-6 мікрорайони) у Дарницькому районі до 2020 року, а Держархбудінспекція видала дозвіл на виконання будівельних робіт.

Харитонов наголосив, що наразі дозвільні документи – чинні, будівництво не визнавалося незаконним. Окрім того, діє судова заборона на припинення права оренди, а також зупинена дія рішення Київської міської ради про розірвання договорів оренди. Тож всі заяви мера Києва Віталія Кличка про начебто незаконність дій забудовника експерт назвав необґрунтованими. «Маємо ситуацію, коли один орган влади надав дозвільні документи, а мер стверджує, що це було незаконно. Вирішувати питання законності дій одного з органів влади має право лише суд. Дозвільні документи видали компетентні органи згідно з чинним законодавством. Вони не скасовані судом, а значить – дійсні. Тобто на сьогодні забудовник має право розпоряджатися даною земельною ділянкою і вести на ній будівництво», – зауважив Олексій Харитонов.

Експерт нагадав, що, за словами Віталія Кличка, підставою для розірвання договору оренди з забудовником став той факт, що «Контактбудсервіс» начебто ігнорує побажання громади побудувати парки, школи та дитячі садочки.

Таке твердження Віталія Кличка, на думку експерта, викликає здивування, оскільки в проектній документації чітко відображено будівництво 3-ох шкіл, 3-ох садочків та зелена зона вздовж набережної, місця для відпочинку, а також дитячі й спортивні майданчики. Також Харитонов наголосив, що детальний макет цієї забудови із відповідними соціально-інфраструктурними об’єктами був представлений на Архітектурно-містобудівній раді в КМДА.

Коментуючи вимогу Кличка, юрист зазначив, що міський голова озвучив інформацію, яка не відповідає дійсності, оскільки відповідно до Закону «Про регулювання містобудівної діяльності» влада не має права вимагати більше від забудовника, аніж пайової участі у розвитку інфраструктури. «А як розпорядитися цими коштами: побудувати школу, парк чи взагалі нічого – вирішувати може міська влада, в рамках планування розвитку територій», – додав Харитонов.

Водночас, наказ міського голови, щоб поліція блокувала будівництво, експерт називає грубим порушенням законодавства, адже згідно зі ст. 206 ККУ, це – протидія господарській діяльності. Посадовій особі за такі порушення, вважає Харитонов, може загрожувати позбавлення волі від 5 до 10 років. «Вимога мера Віталія Кличка до забудовника припинити законне будівництво у поєднанні з погрозами знищити вже побудовані конструкції підпадає під дію цієї статті. Якщо таку вимогу висуває посадова особа з використанням свого становища, вона повинна нести відповідальність», – зазначив Олексій Харитонов.

На думку експерта, правову оцінку багаторічного конфлікту Віталія Кличка із забудовником може дати лише суд: назвати дії ТОВ «Контактбудсервіс» незаконними, визначити подальшу долю земельної ділянки та вивести одну зі сторін конфлікту з «рингу».-Читайте більше тут: https://zik.ua/news/2019/02/26/budivelnyy_konflikt_na_osokorkah_ekspert_zhorstko_prokomentuvav_dii_1517231

Олексій Харитонов наголосив, що у випадку, якщо національні суди проігнорують незаконність рішень місцевої влади, історія однозначно матиме продовження у ЄСПЛ із перспективами відшкодування збитків, завданих забудовнику. «І якщо справа дійсно дійде до ЄСПЛ, відповідальність уже буде нести держава Україна. У разі ухвалення рішення на користь забудовника, всі відшкодування йому будуть здійснюватися вже за рахунок державного бюджету. Тобто за те, що мер міста порушує законодавство, платити будемо ми з вами – звичайні українці», – резюмував Олексій Харитонов.

MIXADV

цікаве