УСІ ПОБАЧИЛИ, ЩО ОБІЦЯНИЙ РПЦ «ЦЕРКОВНИЙ РОЗКОЛ» – ВЕЛИКИЙ ПШИК, – ЕКСПЕРТ

У РПЦ сподівалися розхитати ситуацію навколо ПЦУ, хотіли впливати на свідомість парафіян. Вони готувались до зіткнень парафій. Та тепер за плечима Росії вже нема тих дивізій, на які вона розраховувала.

Таку думку на телеканалі ZIK висловила релігійний публіцист Тетяна Деркач.

«Я думаю, до них доходить, що кровопролиття – це великий «пшик», розколу не буде. В РПЦ сподівалися розхитати ситуацію, хотіли впливати на свідомість парафіян. Була навіть інформація про те, що якщо у Почаївській лаврі почнеться облога, то вона вистоїть 72 хвилини», – розповідає публіцист.

Тетяна Деркач додає: зараз за плечима Росії вже немає тих дивізій, на які вона сподівалася.

«Вороги готувалися до розхитування ситуації, зіткнень парафій. Вони готували для підбурення чоловіків міцної статури. Але, як бачимо, наша влада цього не допускає», – каже публіцист.

Водночас релігієзнавець В’ячеслав Горшков звертає увагу на те, що процес розбудови нової Церкви – довгострокова процедура, яка може тривати приблизно десятиліття.

«Зміни у свідомості людини відбуваються доволі повільно. Багато залежить від того, як буде налагоджуватися життя у новій Церкві, наскільки вона відзначатиметься християнськістю», — каже релігієзнавець.

Найбільша ж загроза для нової української Церкви – перетворитися на клон РПЦ зі знаком «плюс», вважає експерт.

«Та в РПЦ є хибні традиції, які руйнують Церкву і православність. Так чи сяк, успішність нашої Церкви залежить від її слідування Євангелію», — зазначає В’ячеслав Горшков.

Серед всього релігієзнавець В’ячеслав Горшков вказує на найбільший прорахунок Росії.

«Росіяни думають, що ми з ними один народ. І, мовляв, це просто непорозуміння, що частину людей почали називати українцями чи білорусами. Та ми не однакові – дуже відрізняємося. Росіяни намагаються судити про нас по собі, однак наш менталітет інший», – наголошує релігієзнавець.

MIXADV

цікаве