ДО ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ УКРАЇНИ ПЕРЕЙШЛИ ВЖЕ БІЛЬШЕ 70 ПАРАФІЙ З УПЦ МП

Процес переходу до ПЦУ набирає обертів. Станом на 15 січня вже відомо про щонайменше 73 підтверджених випадки переходів громад із так званої «Української православної церкви Московського патріархату» (також відомої як «екзархат РПЦ в Україні») до Православної Церкви України.

Із останніх переходів видно, що «південний фронт» РПЦ в Україні подолано. Одразу в двох областях – Одеській та Миколаївській – зафіксовані перші переходи: 7 січня перейшла громада Свято-Дмитриївського храму в селі Пужайкове Балтського району Одещини, де від ПЦУ чекають нового священика. Рушієм до виходу із РПЦ став Віктор Сорока – батько Василя Сороки, військовополоненого моряка ВМСУ.

«Війна лишається одним із найактивніших стимулів та причин для громад виходити з тіла РПЦ в Україні», – каже Роман Кулик, активіст, який стежить за переходами. «З цього масиву переходів найважливіші події Роман Кулик це перші випадки на півдні країни, перша парафія на Житомирщині та приєднання до ПЦУ собору в Коломиї», – додав він.

«Крига скресла» і в непростій Житомирській області. Про перехід оголосила громада храму Миколи Чудотворця у селі Ворсівка Малинського району. Священики відмовились слідувати за людьми та із залишком своїх прихильників намагались зайти в храм. Не вийшло. Очевидно, це не остання спроба, але судячи з репортажу «Радіо Свобода» громада там активна, тому впораються.

Також до ПЦУ перейшов вже третій собор. Остання новина була про громаду Миколаєво-Успенського собору у Коломиї. Також на Франківщині про перехід до ПЦУ оголосили парафіяни села Похівка на Богородчанщині. Священик не захотів бути в ПЦУ і зі слів місцевих щось вивозив із церкви, тому за нею зараз ведеться спостереження.
На Вінниччині до ПЦУ перейшли дві громади у Шаргородському районі: сіл Будне і Зведенівка. Також дві громади перейшли на Волині і одна – у Львівській області.

MIXADV

цікаве