Музей художнього лиття при часописі “Музеї України”

Габон став найбільшим експортером авіазапчастин до Росії, – росЗМІ

29/03/2024 AA 0

Згідно з даними російської митниці, Габон несподівано став найбільшим експортером запчастин для літаків до Росії. Про це інформує Цензор.НЕТ із посиланням на The Moscow Times. У російських ЗМІ пишуть, […]

Творіть добрі справи! Думайте про людей! Зберігайте історію! Створюйте нові музеї! І все буде добре!

Гарна новина із Закарпаття! 13 грудня 2018 року створено новий музей!

Музей художнього лиття при часописі “Музеї України”. Ужгород, вул. Підградська, 27 , Закарпатська область.

-В самому центрі Ужгорода, біля підніжжя Замкової гори, розташувався будинок з гарним черепичним дахом, що нагадує китайську пагоду.  Там зберігається колекція виробів з металу, яка просто вражає! У мене особисто склалося враження, що чавун – це    один з дорогоцінних металів. – написав редактор сайту “Закарпатський край” Вадим Логвінов. – Домашній музей Юрія Христенка, його колекція, отримали офіційний статус! Вітаємо!

– Свого часу, в 2000-му році, ми відкрили кав’ярню. Ці речі починали збирати для оформлення інтер’єру кафе, щоб відтворити побут старого Ужгорода. – розповів директор Музею художнього литва Юрій Христенко, – Пізніше це переросло в хобі, захоплення. Я почав цікавитись історією, вивчати походження цих речей. Вироби з заліза кельти почали виробляти на Закарпатті ще в останній чверті першого тисячоліття до н.е., а в ХVIII-XIX століттях Закарпаття стало одним з центрів ливарної промисловості Австро-Угорщини. Граф Шенборн лише в одному 1813 році на переобладнання залізорудних підприємств витратив 3 700 форинтів (то були великі кошти). У 1840-х роках такі витрати становили понад 15 тисяч щорічно. Того часу в чотирьох комітатах краю діяли 16 металургійних та металообробних заводів. Із них п’ять — належали державі, п’ять — власникам латифундій графам Старої, Боткаї, три — графу Шенборну. Власниками інших трьох заводів були капіталісти Фальвін, Бетлер і Четнекі.

Секрети виробництва та вміння роботи з металом у нас втрачені. Тому подібні вироби мають виняткову історичну цінність.

– На жаль, над приватною колекцією Юрія Христенка нависла реальна небезпека – ми могли втратити унікальне зібрання! – заявила шеф-редактор журналу “Музеї України”, Голова ГО “Гуманітарна ліга” Наталка Іванченко, – На щастя, ми маємо великий досвід підтримки, порятунку і просування подібних культурологічних проектів. Я сьогодні  підписала наказ про створення “Музею художнього литва при журналі “Музеї України””, який буде працювати на громадських засадах, тим самим легалізувавши колекцію Юрія Христенка. Нині починаємо перемовини з керівниками Закарпатської ОДА і Ужгородською міськрадою. Суспільну увагу привернуто. Подивимося, хто ризикне знищити це зібрання! Думаю,  дамо йому розвиток і всеукраїнське визнання.

У цій ситуації виграють всі.

Закарпатська область отримує новий туристичний об`єкт. Місто Ужгород поповниться незвичним, колоритним музеєм.

Буде увага місцевої і загальнодержавної преси, міжнародний резонанс.  Відповідно, місцева влада зробить все, що від неї залежить.

Готуємось до передноворічної мандрівки до святкового Закарпаття!
Все буде добре!

Віктор Тригуб, редактор журналу “Музеї України”

MIXADV

цікаве