Українську православну церкву може очолити митрополит Московського патріархату

Чисельність населення України на вільних територіях 31,5 мільйона

28/03/2024 AA 0

Міністерство соціальної політики презентувало Стратегію демографічного розвитку України на період до 2040 року. Вона на меті забезпечити довгострокове відтворення населення України, зокрема, в умовах війни, епідемії, бідності, […]

Фото:Православная Жизнь

Українську помісну автокефальну церкву може очолити представник Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) – митрополит Вінницький  Симеон (Шостацький). Про це повідомив релігієзнавець, директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвой.

“Вінницький Симеон –  проукраїнський архієрей. Він не дуже відомий своїми заявами, але, разом з тим, дуже простий. Вірогідність того, що саме він може бути обраний, є, але невідомо, наскільки велика. Питання ще в тому, яку позицію займе Вселенська патріархія, тому що дуже багато буде вирішуватись саме на Фанарі (Константинополе)”, – зазначив експерт.

За словами релігієзнавця, саме кандидатура від УПЦ МП могла би бути компромісною на виборах очільника незалежної Української православної церкви, оскільки в УПЦ КП просто немає потужної кандидатури, яка могла би бути прийнятною для всіх сторін.

Серед інших кандидатів на посаду очільника Української помісної церкви Дмитро Горєвой назвав митрополитів УПЦ МП Олександа та Кирила, які послідовно відстоювали проукраїнський вектор і були покарані за це керівництвом церкви.

“Потрібен компроміс. Київський патріархат – наразі я не бачу, що вони готові піти на компроміс в питанні предстоятельства, в питанні того, яка це церква буде за статутом”, – підкреслив релігієзнавець.

Раніше радник Президента України Ростислав Павленко заявив, що терміни скликання Об’єднавчого собору трьох церков залежать від того, наскільки швидко українські єпископи дійдуть згоди щодо дати його проведення.

Today.ua повідомляв, що Українська православна церква Московського патріархату відмовилася брати участь в Об’єднавчому соборі та створенні єдиної православної церкви в Україні під егідою Вселенського патріархату.

MIXADV

цікаве