Передвиборчий бюджет: реальні гроші для силовиків та гіркі цукерки для пенсіонерів

Цинічний бізнес екс-нардепа

28/03/2024 AA 0

Ми продовжуємо рубрику «зашквари наших народних обранців». Слідом за Сашком Горбуновим, ганебну традицію «корупційних звитяг» екс-нардепів Кіровоградщини продовжує Костянтин Яриніч. Але на відміну від Сашка, […]

Ані зростаючий дефіцит бюджету, ані колосальний державний борг, ані скорочення доходів, яке відбувається цього року, нічому не вчить уряд – проект бюджету на наступний рік знову передбачає ще більше цементування побудови поліцейської держави за рахунок простих громадян.
Короткий аналіз основних показників підштовхує зробити кілька висновків.

1. МВС. У бюджет-2018 була закладена безпрецедентно велика сума – 65,9 млрд грн. І хоч ця сума була найбільшою за всю історію України, в 2019-му уряд планує подолати цей рекорд, додати 25% і профінансувати структуру на 82,3 млрд грн.

На 5 млрд збільшується фінансування Нацполіції, майже на 1,5 – Нацгвардії. Не секрет, що підрозділи нацгвардійців, які охороняють Банкову і урядовий квартал, екіпіровані краще за хлопців на передовій, які боронять державу. І наступного року, коли країну сколихне передвиборча лихоманка, така підготовлена та добре екіпірована армія, певно, знадобиться владі, аби переобратися.

2. ГПУ. На 6% зростуть видатки на Генеральну прокуратуру. Протягом останніх років Прем’єр і Президент ведуть мову про реформу ГПУ, суттєве зменшення функцій та подальшу їх передачу іншим органам (зокрема, ДБР). Виникає питання, чому у такому разі зростає фінансування? Аби мотивувати прокурорів до кращого виконання вказівок?

3. СБУ. Фінансування СБУ збільшилось порівняно з минулим роком на 24% (до 9,4 млрд грн проти цьогорічних 7,6). Під час війни функціонал СБУ має не меншу значущість, ніж діяльність Збройних сил, проте реальна діяльність Служби безпеки далека від першочергових завдань. Сьогодні СБУ продовжує кошмарити бізнес, хоча службу давно б мали позбавити цієї функції.

Це не повний перелік статей, які демонструють збільшення фінансування поліцейської держави. А що маємо в соціальному секторі?

1. Субсидії зменшаться. Вже цього року урядовою постановою № 329 від 27.04.2018 посилені правила отримання субсидій для громадян – вони стали жорсткішими До цього урядовці заявляли про наміри щодо скорочення на 20% кількості субсидіантів до кінця 2018 року, а на 2019 зменшують фінансування з 71 до 55 млрд грн. Отже, субсидіантів буде щоразу менше, і це на фоні необхідного кроку підвищення цін на газ. Субсидії менші, тарифи непрозорі, монетизації немає. Це вирок для бідних та соціально незахищених громадян.

2. Кредити на молодіжне житло. Топ-тема серед чиновників сьогодні – трудова міграція і програми для її подолання. Ось красномовна стаття видатків «часткова компенсація відсоткової ставки кредитів комерційних банків молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво та придбання житла», на яку закладено «аж» 27 млн грн. Для розуміння: на цю суму можна купити близько 25 квартир у Києві на всю молодь країни.

3. Придбання житла для військовослужбовців ЗСУ. В Україні, на відміну від провідних країн світу, де держава з повагою ставиться до солдата, культивуються радянські цінності – генерал важливіший за солдата. Тому на соціальний захист солдата в бюджеті закладені невеликі кошти. Так, на придбання квартир військовослужбовцям ЗСУ в 2019 році витратять менше, ніж цього року (839 млн грн проти цьогорічних 857).

І основний висновок стосується найменш захищеної категорії українців – пенсіонерів. Уже рік після так званої пенсійної реформи уряду Гройсмана урядовці популяризують тезу про покращення ситуації у бюджеті Пенсійного фонду. До трирічної бюджетної резолюції було закладено суму дефіциту 139 млрд грн. Урядовці звітували про поступове зменшення дефіциту бюджету ПФУ та про те, що швидкість з надходжень ЄСВ б’є всі рекорди. Всі ці заяви спростовує простий факт – в бюджет-2019 на статтю дефіцит ПФУ закладено 166,5 млрд грн.

Проте влада не може визнати та виправити помилки у передвиборчий рік, тому найближчим часом почуємо з екранів популістські заяви про те, що збільшення дефіциту ПФУ – це дуже добре. Хоча насправді таким чином влада ще раз збільшить пенсії на невелику суму, аби спробувати підкупити пенсіонерів.
Ось тільки це збільшення майже одразу буде нівельоване інфляцією, втратою права на субсидії та підвищенням тарифів на послуги ЖКГ.
Читаємо бюджет далі. Вибори стимулюють владу робити сюрпризи чи не на кожній сторінці фінансового плану життя країни на наступний рік

Роман Семенуха

MIXADV

цікаве