СЬОГОДНІ – 400 РОКІВ З ДНЯ ШТУРМУ МОСКВИ ВІЙСЬКОМ ГЕТЬМАНА САГАЙДАЧНОГО

Бугогардівське козацтво

28/03/2024 AA 0

Чорним шляхом З давніх-давен Середнє Подніпров’я стало вузлом усіх доріг. Безмежні степові гони сприяли становленню вільного, непокірного характеру тих, хто тут проживав. Хай то будуть […]

На данном изображении может находиться: 1 человек, борода

СЬОГОДНІ – 400 РОКІВ З ДНЯ ШТУРМУ МОСКВИ ВІЙСЬКОМ ГЕТЬМАНА САГАЙДАЧНОГО

У цей день, 11 жовтня, 400 років тому українське військо Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного захопило Арбатські ворота і зайшлио в Москву.

“Влітку—восени 1618 року українські козаки на чолі з Петром Конашевичем-Сагайдачним взяли участь у завоюванні Річчю Посполитою Московського царства. Під час цього походу, як свідчив очевидець тих подій, багато “московських міст, замків та поселень здобуті, спалені, висічені Сагайдачним”, зокрема Рильськ, Курськ та Лівни.

20 липня козаками після багатьох штурмів було здобуто Єлець, потім декілька інших великих російських міст.

6 жовтня 1618 року українські полки підійшли до містечка Котел неподалік Донського монастиря, що поблизу Москви. Українсько-польське та московське війська вишикувалися одне проти одного, й до герцю стали їхні командувачі. Тоді гетьман Петро Сагайдачний зійшовся сам на сам із царським воєводою Василем Бутурліним та переміг його — спочатку вибив з його рук списа, потім вдарив його перначем по голові так, що той звалився з коня… Ось так сміливо колись діяли українські полководці.

Після того як московіти відійшли, українське військо підступило до мурів Москви й почало готуватися до штурму в районі Арбатських воріт. При цьому ворота готувалися підірвати козацькі саперні майстри – французькі інженери.

У ніч із 10 на 11 жовтня відбувся штурм Арбатських воріт, а 11 жовтня козаки взяли участь у великому штурмі Москви поблизу Тверських воріт. Однак у результаті прорахунків головного командувача армії Речі Посполитої здобути столицю Московського царства тоді так і не вдалося, й козаки повернулися додому.

Дорогою в Україну вони взяли в облогу Калугу та розгромили низку поселень навколо неї й захопили великий полон”, – розповідає доктор історичних наук, директор Науково-дослідного інституту козацтва Тарас Чухліб.

“Минулого року ми з Костянтином Матвієнком звертали увагу на те, що 2019 року виповнюється 400 років штурму Москви військами Гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, – пише кандидат історичних наук Андрій Ніцой. – Прикро, що влада і тут профукала видатну подію, на якій треба виховувати молодь і витравлювати малоросійську меншовартість з частини українців. Знову прийдеться все робити за владу нам, простим громадянам. Вважайте це анонсом”.

Джерело http://vgolos.com.ua/…/sogodni-400-rokiv-z-dnya-shturmu-mos…

MIXADV

цікаве