10 незвичних та цікавих фактів про Україну

 

10 незвичних та цікавих фактів про УкраїнуА ви знали, що в Україні один із найбільш відвідуваних у світі McDonald’s і найдовший тролейбусний маршрут?

Ці та інші маловідомі факти про Україну читайте далі, – повідомляють “Українські реалії” з посиланням на coma.in.ua

Гімн України складається всього з шести рядків

Український гімн складається всього з шести рядків, а не чотирьох куплетів і двох приспівів. Другий, третій та четвертий куплети гімну, написаного поетом Павлом Чубинським і композитором Михайлом Вербицьким, не були затверджені в 2003 році.

Вони не були затверджені тому, що депутати Верховної Ради вирішили їх не зовсім коректними через слова “Станем браття в бій кривавий від Сяну до Дону”, що мало на увазі претензії на території Росії та Польщі.

Найдовший тролейбусний маршрут

Як не дивно, але найдовший у світі маршрут тролейбуса знаходиться в Криму, а його протяжність становить 95 кілометрів. Маршрут з’єднує Ялту і Сімферополь.

c84d6323b9f404223b36117d917e0de1

Сама по собі дорога настільки барвиста і мальовнича, що протягом поїздки складно відірвати свої очі від вікна. Звідти відкривається розкішна панорама на кримські гори, які в тандемі з морем приворожують та зачаровують.

Один з найбільш відвідуваних McDonald’s у світі

Чи знали ви, що дев’ять ресторанів швидкого харчування McDonald’s в Україні увійшли в топ-100 найбільш відвідуваних закладів американської мережі? Ви будете здивовані, але це дійсно так.

d8463111c3cb78eb4c70264025cc959a

А McDonald’s, який знаходиться біля київського залізничного вокзалу, останні шість років входив у трійку найбільш відвідуваних закладів мережі фаст-фуду в світі. У 2010 році, він посів третє місце серед 30 тисяч закладів. В 2011 році – друге серед 33 тисяч закладів.

Найкоротша центральна вулиця

Всі доленосні події для України у всі часи відбувалися в епіцентрі головної столичної вулиці, оспіваної поетами багатьох поколінь. Можливо, багатьох здивує той факт, що Хрещатик, центральна вулиця Києва, не так вже й велика, як може здатися.

f41a734eedfda7775b355cad3d52e066

Хрещатик є найкоротшою центральною вулицею столиці в Європі. Починається від Європейської площі, проходить через Майдан Незалежності, і закінчується Бессарабською площею. Довжина Хрещатика становить 1225 метрів.

Найглибша станція метро в світі

Станція метро Арсенальна у Києві є найглибшою в світі – 105,5 метрів. Її побудували в числі перших п’яти станцій в столиці України, в безпосередній близькості від будівлі парламенту.

50826fee442afb8d7cb6fd12df22b489

Назву станція отримала від розташованого поруч великого заводу Арсенал. Арсенальна з 1986 має статус пам’ятника архітектури.

Пісня, яка обігнала за популярністю “Yesterday”

Одну з найвідоміших пісень у світі – Summertime – Джордж Гершвін написав під враженням від колискової “Ой ходить сон коло вікон” у виконанні Українського Національного хору, яку він почув у Нью-Йорку. Арія Summertime вийшла з під пера відомого композитора в 1935 році, а написана вона була для опери “Поргі і Бесс”.

З часу своєї появи, пісня була виконана у різних вокально-інструментальних інтерпретаціях. Вважається, що за кількістю різних виконань арія випереджає знамениту пісню Yesterday “біттлів”. Станом на травень 2014 року відомо приблизно 67 146 публічних виконань арії Summertime.

Екологічно чисті ракетоносії

На дніпропетровському заводі Південмаш виробляють екологічно найчистіші ракетоносії у світі – Зеніт 3SL. Завдяки яким Україна є співвласником проекту ” Морський старт ” (разом з США, Росією та Норвегією).

30ba510ab0d16501580e3bc1eff03f82

Даний проект полягає в запуску комерційних вантажів на орбіту з плавучого космодрому на екваторі. Так, всі пуски “Зеніт-3SL” були виконані з плавучої платформи “Ocean Odyssey” в рамках проекту ” Морський старт”. Решта її модифікації запускалися з космодрому Байконур.

Українська “Сахара”

Олешківські піски часто називають українською “Сахарою”. Площа пісків, які розкинулися на території кількох районів Херсонської області, становить понад 160 тисяч гектарів, що робить їх найбільшою пустелею Європи. Олешківські піски добре видно з космосу.

292835ad704f3421ebda0ffc22ac29b0

Фауна представлена близько 1 тис. видів комах, 5 видами плазунів, десятками видів птахів. Тут є і дикі кабани, і вовки, і фазани. Але найцікавіше те, що тут мешкає найбільша популяція тушканчика-емуранчика.
Найбільший намальований прапор України

Набережну на Оболоні в Києві тепер прикрашає гігантський стометровий прапор. На початку червня 2014 року його намалювали місцеві жителі. Загальна площа прапора становить 1700 квадратних метрів.

Як кажуть організатори, роботи було багато. Спочатку їм довелося очистити бетонний схил від трави, замазати дірки, а тільки потім почати розфарбовувати. На величезний прапор пішло півтонни жовтої і синьої фарби.

Всесвітньо відома різдвяна пісня

“Щедрик” – це різдвяна українська народна пісня, яка отримала всесвітню популярність в музичній обробці Миколи Леонтовича, який написав її в 1916 році. Англійською мовою відома під назвою “Carol of the Bells”.

Пісня прозвучала у багатьох закордонних фільмах. Наприклад, в улюбленому всіма фільмі “Сам удома” вона є одним з найголовніших саундтреків. Крім того, численні кавери “Щедрика” набирають неймовірну кількість переглядів на YouTu

MIXADV

цікаве

Be the first to comment

Leave a Reply